Usvojen "Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja": Ključni dokument za put BiH prema Agendi 2030

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) u aprilu 2021.godine usvojilo je na 32. sjednici dokument „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH“. Ovaj dokument prethodno su usvojile vlade Federacije BiH, Republike Srpske te Brčko distrikta BiH.

U septembru 2015. godine se Bosna i Hercegovina, zajedno s 192 države članice Ujedinjenih naroda, obavezala se provesti Agendu 2030 za održivi razvoj (Agenda 2030), koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 pod ciljeva.

Ciljevi održivog razvoja bave se globalnim izazovima, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju životne sredine, prosperitet, mir i pravdu, i predstavljaju nacrt za postizanje bolje i održivije budućnosti cijelog svijeta.

Ovaj dokument je ključan za pravilnu provedbu Ciljeva održivog razvoja u BiH. Okvir definiše viziju za 2030. godinu, ključne pravace razvoja i pokretače prilagođene lokalnom kontekstu, omogućavajući holistički pristup dugoročnom razvoju tako što definiše prioritete za inkluzivni i održivi rast, te služi kao platforma za saradnju i partnerstvo. Okvir predstavlja prvu zajedničku viziju za održivi razvoj u BiH u posljednjih desetak godina, uz utvrđene doprinose BiH što je u skladu sa obvezama iz Pariškog sporazuma, daje osnovu za pravičniji, zeleni, inkluzivni oporavak od COVID-19 pandemije.

Agenda 2030 prepoznaje da niko ne smije biti isključen. Razvoj može biti održiv samo ako cilja višedimenzionalne uzroke siromaštva i nejednakosti, kao i svih oblika diskriminacije. Bosna i Hercegovina je prepoznala značaj Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 kao mogućnost značajnog unapređenja socijalnih, ekonomskih i okolišnih aspekata života u zemlji i jačanja regionalne suradnje.

Okvir za Ciljeve održivog razvoja u Bosni i Hercegovini temelji se na procjeni ključnih trendova razvoja, prilika i prepreka, posebno u kontekstu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te opsežnim konsultacijama s učesnicima provedenim tokom 2018.-2019. Okvir utvrđuje tri pravca održivog razvoja u Bosni i Hercegovini: 1) Dobra uprava i upravljanje javnim sektorom, 2) Pametan rast, 3) Društvo jednakih mogućnosti, te dvije horizontalne teme: 1) Ljudski kapital za budućnost i 2) Princip „Niko ne smije biti isključen“.

U skladu sa zahtjevima Agende 2030 i obavezama koje je Bosna i Hercegovina preuzela, Okvir za Ciljeve održivog razvoja u Bosni i Hercegovini utvrđuje i konkretne podciljeve kao i indikatore putem kojih će se napredak mjeriti.

Izradu Okvira su zajednički razvile putem koordinacije relevantne institucije na svim administrativnim razinama u BiH i to ispred Vijeća ministara, Direkcija za ekonomsko planiranje, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Republike Srpske (RS) i Vlada Brčko Distrikta (BD).

Okvir će poslužiti za usmjeravanje tekućih i predstojećih procesa strateškog planiranja u Bosni i Hercegovini svih nivoa vlasti. Izrada dokumenta „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH“ podržana je u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) i angažovanje privatnog sektora”, kojeg financira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja