Prošli dogadaji

Obavijest za medije

22.3.2010

Danas je u Sarajevu održan okrugli sto na temu Izrada Strategije razvoja BiH  i Strategije socijalne uključenosti  BiH, kao zajedničkih strateških okvira razvoja BiH. Skupu je prisustvovao značajan broj predstavnika civilnog društva iz cijele BiH.

Strateški dokumenti bi trebali iscrtati mapu budućeg razvoja  BiH za godine koje dolaze, te  definisati osnovne socio-ekonomske razvojne ciljeve u periodu tranzicije ka modernoj tržišno orijentisanoj ekonomiji, ciljeve za unapređenje socijalne uključenosti, zatim osnovne prioritete za raspodjelu dostupnih  resursa, te jasno podržati proces EU integracija.

U izjavi koju je za medije dala Ljerka Marić, direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje, čija je uloga koordinatora procesa izrade ovih strateških dokumenata, naglašeno je slijedeće:  

„ Za uspjeh kreiranja i implementacije ovog zahtjevnog procesa potrebna je  saradnja svih grupa i aktera u BIH društvu. Direkcija za ekonomsko planiranje ima upravo odgovornost da  uspostavi participativno-koordinacijski pristup u procesu “, izjavila je Ljerka Marić.

Čitav proces je transparentan što pokazuje i ovaj današnji skup na koji su pozveni predstavnici organizacija civilnog društva. Tokom okruglog stola su učesnici informisani  o procesu izrade dokumenata ali i o tome na koji način je usaglašena metodologija sudjelovanja civilnog sektora u svim fazama, od pripreme do implementacije. Smjernice Evropske Unije predpostavljaju aktivno učešće organizacija civilnog društva u donošenju vitalnih dokumenata i kreiranju politika država, tokom izrade strateških dokumenata BiH u procesu su aktivno učestvovale  organizacije civilnog društva koje se bave različitim oblastima socio-ekonomskog razvoja (obrazovanje, smanjenje siromaštva, ljudska prava, pitanje okoliša...)

Direkcija za ekonomsko planiranje  ima jasan cilj pred sobom koji u ovaj proces uključuje sve zainteresovane aktere: Vijeće ministara BiH, entitetske vlade, Vladu Brčko Distrikta, kantonalne vlade, općinske/opštinske vlasti  i predstavnike institucija sa svih nivoa, predstavnike privatnog sektora, akademske zajednice, socijalnih partnera, mladih, organizacija civilnog društva i medija.

A putem rada radne grupe - formiranog Savjeta projekta za pomoć Direkciji za ekonomsko planiranje na izradi Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti BiH, uspostavili su i sproveli konsultacione mehanizme i ciljanu komunikacionu kampanju.

Konkretno, s održavanja ovog okruglog stola očekuje se da predstavnici civilnog društva daju svoj osvrt i komentare na ove dokumente.

Kontakt za medije: Najra Krvavac, +387 33 55 11 55, najra@communis.ba