Prošli dogadaji

Saopštenje za javnost

24.3.2010

Danas je u zgradi Vlade Brčko distrikta održan treći od ukupno 10 planiranih okruglih stolova na temu izrade Strategije razvoja i Strategije socijalne uključenosti  kao zajedničkih strateških okvira razvoja BiH, kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija, predstavnika međunarodne i akademske zajednice i civilnog društva.

Na press konferenciji, održanoj u sklopu okruglog stola, o dokumentima Strategije razvoja  i Strategije socijalne uključenosti  su govorili Ljerka Marić, direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje, Sanja Alatović, koordinator za Brčko distrikt i Belmir Agić, predstavnik Vlade Brčko distrikta.

Kreiranje i implementacija ovog ambicioznog, ali neophodnog procesa, uključuje saradnju svih grupa i aktera u BiH društvu, a uloga Direkcije za ekonomsko planiranje  je  uspostavljanje participativno-koordinacionog pristupa u procesu čime bi se osigurao uspjeh istog, naglašeno je na današnjoj press konferenciji.

„U godinama koje dolaze ovi bi dokumenti trebali iscrtati mapu budućeg razvoja  BiH, te  definisati osnovne socio-ekonomske razvojne ciljeve u periodu tranzicije ka modernoj tržišno orijentisanoj ekonomiji, ciljeve za unapređenje socijalne uključenosti, osnovne prioritete za raspodjelu dostupnih resursa, te jasno podržati proces EU integracija“, izjavila je za medije Sanja Alatović.

Direkcija za ekonomsko planiranje  ima jasan cilj pred sobom koji u ovaj proces uključuje sve zainteresovane aktere: Vijeće ministara BiH, entitetske vlade, Vladu Brčko Distrikta, kantonalne vlade, općinske/opštinske vlasti  i predstavnike institucija sa svih nivoa, predstavnike privatnog sektora, akademske zajednice, socijalnih partnera, mladih, organizacija civilnog društva i medija, a kroz radne grupe, već formiranog Savjeta projekta za pomoć Direkciji za ekonomsko planiranje na izradi Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti BiH, ostale konsultacione mehanizme i komunikacionu kampanju koja  se vodi kroz cijeli proces pripreme dokumenata.

Konkretno, s održavanja ovog okruglog stola očekuje se da predstavnici lokalne zajednice,civilnog društva kao i akademske zajednice daju svoj osvrt i komentare na ove dokumente. Naredni okrugli sto će biti održan u Sarajevu, 26. 03. 2010.

Kontakt za medije: Najra Krvavac, +387 33 55 11 55, najra@communis.ba