Prošli dogadaji

Predstavnici udruženja poslodavaca i sindikata diskutovali sadržaj razvojnih strateških dokumenata

26.3.2010

Danas je u Sarajevu održan okrugli sto koji je okupio predstavnike udruženja poslodavaca i sindikata iz cijele BiH.

Tema je bila Izrada Strategije razvoja BiH  i Strategije socijalnog uključivanja BiH, kao ključnih strateških dokumenata koji će u narednom srednjoročnom razdoblju biti vodič društveno ekonomskog razvoja zemlje. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) je nosilac uloge koordinatora procesa izrade ovih strateških dokumenata, uz saradnju sa vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

U daljem toku su uposlenici DEP-a prezentirali princip izrade strategija te sadržaj dokumenata. Nakon toga se razvila diskusija o planiranom razvoju tržišta rada i konkurentnosti u narednom periodu, a vezano za sve strateške ciljeve.

Ovo je četvrti u nizu okrugli sto koji je organizovan u svrhu informisanja javnosti o toku izrade strateških dokumenata. Predstavnici poslodavaca i sindikata su u procesu izrade dokumenata bili konsultovani u područjima koji se tiču funkcionisanja tržišta rada i konkurentnosti, kroz rad radnih grupa koje su bile organizovane po strateškim ciljevima. Danas smo im, tokom ovog skupa, predstavili rezultate dosadašnjeg rada - radne dokumente: Strategije razvoja BiH i Strategije socijalnog uključivanja BiH, te su još jednom imali priliku da svojim komentarima i prijedlozima utiču  na kvalitet konačnih dokumenata.