Prošli dogadaji

Strategije razvoja BiH tema okruglog stola u Mostaru

29.3.2010

U Mostaru je danas održan peti okrugli sto na kom se razgovaralo o izradi Strategije razvoja BiH  i Strategije socijalnog uključivanja BiH.

Učesnici okruglog stola su ovaj put bili predstavnici institucija na nivou FBiH smještenih u Mostaru, zatim predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog kantona i pripadajućih opština, privrednici, predstavnici akademskih institucija, organizacija civilnog društva i medija iz regiona. Strategija razvoja BiH i Strategija socijalnog uključivanja BiH predstavljaju ključne razvojne dokumente u narednom periodu i obuhvataju planirane aktivnosti privrednog i društvenog razvoja u cijeloj zemlji. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) je nosilac uloge koordinatora procesa izrade ovih strateških dokumenata, uz saradnju sa vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Tokom uvodnog dijela je Ljerka Marić, direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, objasnila da su definisani ciljevi razvoja zemlje identifikovani na osnovu analiza trenutnog stanja i prepoznatih potreba u zemlji, uzimajući u obzir i smjernice za pridruživanje BiH Evropskoj Uniji.

Jago Lasić, podpredsjednik Privredne i gospodarske komore FBiH, je naglasio značaj strateškog planiranja te potrebu usklađivanja mnoštva postojećih sektorskih strategija razvoja kroz jedan krovni državni dokument.

U daljem toku su uposlenici DEP-a prezentirali princip izrade strategija te sadržaj dokumenata. Nakon prezentacije su učesnici postavljali pitanja koja se tiču aktivnosti planiranih za razvoj Zapadno-hercegovačkog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Danas održani okrugli sto je peti po redu, a organizovan je u svrhu informisanja javnosti o toku izrade i sadržaju strateških dokumenata. Relevantni predstavnici svih pozvanih grupacija su učestvovali u procesu izrade strateških dokumenta kao članovi sektorskih radnih grupa putem kojih su definisane smjernice razvoja zemlje. Kroz akcione planove su identifikovane potrebne aktivnosti koje obuhvataju sve aktere društveno – ekonomskog razvoja, od nivoa kantona do državnog nivoa. Tokom ovog skupa DEP je predstavio rezultate dosadašnjeg rada - radne dokumente: Strategije razvoja BiH i Strategije socijalnog uključivanja BiH, učesnici okruglog stola su još jednom imali priliku da svojim komentarima i prijedlozima utiču  na kvalitet konačnih dokumenata.

Za više informacija pozovite telefon 033 55 11 55 ili se obratite na e-mail adresu najra@communis.ba .