Prošli dogadaji

Sadržaj strategija razvoja BiH tema diskusije okruglog stola

31.3.2010

Još jedan okrugli sto tokom kog se diskutovalo o sadržaju radnih dokumenata Strategije razvoja BiH  i Strategije socijalnog uključivanja BiH, održan je danas u Sarajevu.

Učesnici okruglog stola su ovaj put bili predstavnici institucija na nivou FBiH smještenih u Sarajevu, zatim predstavnici Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, te pripadajućih opština, privrednici, predstavnici akademskih institucija, organizacija civilnog društva i medija iz regiona. Strategija razvoja BiH i Strategija socijalnog uključivanja BiH obuhvataju planirane aktivnosti privrednog i društvenog razvoja u cijeloj zemlji. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) je nosilac uloge koordinatora procesa izrade ovih strateških dokumenata, uz saradnju sa vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

U uvodnom dijelu je Ljerka Marić, direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje, naglasila specifičnost današnjeg skupa koji je, zbog toga što je organizovan u Sarajevu koje je sjedište većeg broja institucija FBiH, okupio predstavnike administrativnih institucija od opštinskog do federalnog nivoa, što svakako otvara mogućnost kompleksne diskusije o planiranom društveno –ekonomskom razvoju BiH.

Uposlenici DEP-a su u nastavku prezentirali princip izrade strategija te sadržaj dokumenata. Nakon prezentacije su učesnici postavljali pitanja koja se tiču aktivnosti planiranih za razvoj Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Sarajevski skup je šesti u nizu od deset planiranih i organizovanih u svrhu informisanja javnosti o toku izrade i sadržaju strateških dokumenata. Relevantni predstavnici svih pozvanih grupacija su učestvovali u procesu izrade strateških dokumenta kao članovi sektorskih radnih grupa putem kojih su definisane smjernice razvoja zemlje. Kroz akcione planove su identifikovane potrebne aktivnosti koje obuhvataju sve aktere društveno – ekonomskog razvoja, od nivoa kantona do državnog nivoa. Tokom ovog skupa DEP je predstavio rezultate dosadašnjeg rada - radne dokumente: Strategije razvoja BiH i Strategije socijalnog uključivanja BiH, učesnici okruglog stola su još jednom imali priliku da svojim komentarima i prijedlozima utiču  na kvalitet konačnih dokumenata.

 Za više informacija pozovite telefon 033 55 11 55 ili se obratite na e-mail adresu najra@communis.ba