Prošli dogadaji

JAJCE: DEP ORGANIZUJE RADIONICE

20.5.2009

-

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP), u saradnji sa Austrijskom razvojnom agencijom (ADA)  i Svicarskom razvojnom agencijom (SDC) organizovala je u Jajcu radionice sa clanovima radnih grupa koji rade na pripremi dva kljucna razvojnadokumenta: Strategije razvoja BiH 2008.-2013. i Strategije socijalne ukljucenosti BiH 2008.-2013.

 Radionice su odrzane u Hotelu "Turist" u Jajcu, kada je u cilju postizanja makroekonomske stabilnosti, razgovarano o javnimfinansijama, vanjskom sektoru i razvoju finansijskog trzista.

Ucesnici radionica su takodjer razmatrali pitanje konkuretnosti u okviru cega je razgovarano o klasterskim incijativama kompetentnosti ljudskih resursa, razvoju naucno/tehnoloske i poslovne infrastrukture i jedinstvenom ekonomskom prostoru.

Takodjer je odrzana radionica o socijalnom ukljucivanju, koja je bila posvecena socijalnoj politici u funkciji zaposljavanja, poboljsanju penzione politike i poboljsanju polozaja osoba sa invaliditetom.

 O istoj temi ucesnici su govorili i u utorak, 26. maja, kada su aktuelne teme bile poboljsanje polozaja porodica sa djecom, poboljsanje obrazovanja i poboljsanje zdravstvene zastite.

U cetvrtak, 28. maja, ucesnici radionice o zaposljavanju diskutovati su o stvaranju radnih mjesta kroz razvoj MSP, unaprijedjenju trzista rada i promociji zaposljavanja, te poboljsanju vjestina na trzistu rada kroz strukovno obrazovanje i trening, te promociju poduzetnicke klime.

U petak, 29. maja, odrzana je radionica o odrzivom razvoju, na kojoj su bila razmatrana pitanja poljoprivrede i ruralnog razvoja, okolisa i okolinske infrastrukture i potencijali obnovljivih izvora energije, te transportne infrastrukture.