Prošli dogadaji

Seminar "EU socijalna zastita i proces socijalne inkluzije"

8.6.2009

U utorak, 2.6.2009. godine Sef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas zajedno sa direktoricom Direkcije za ekonomsko planiranje pri Vijecu ministara BiH Ljerkom Maric otvorio je u Sarajevu seminar "EU socijalna zastita i proces socijalne inkluzije".

Cilj seminara je bio obavijestiti drzavne sluzbenike iz javne uprave, predstavnike drzavnih i lokalnih vlasti, institucija i sluzbi koje se bave socijalnom zastitom kao i predstavnike nevladinih organizacija o socijalnoj zastiti i procesu socijalne inkluzije.


Svaka zemlja koja je potencijalni kandidat za clanstvo u Evropskoj uniji, mora uskladiti svoje zakonodavstvo sa zakonima i standardima Evropske unije, sadrzanim u Acquis Communautaire, posebno u oblasti koja se tice socijalne politike - zakon o radu, zdravstvena zastita i sigurnost na radu, jednak tretman i jednake mogucnosti zaposlenja i socijalne sigurnosti za zene i muskarce.


Seminar je organizovao TAIEX pri Generalnoj direkciji za prosirenje unutar Evropske komisije (Instrument za tehnicku podrsku i razmjenu informacija, kojeg Generalna Direkcija za prosirenje unutar Evropske komisije koristi kako bi pomogla zemljama u uskladjivanju, usvajanju i primjeni zakona Evropske unije), Generalna direkcija za zaposlenje, socijalnu zastitu i jednake omogucnosti i Direkcija za ekonomsko planiranje pri Vijecu ministara BiH.


Seminar je okupio predstavnike vlasti, ukljucujuci resorna ministarstva zdravstva i socijalne zastite, rada i socijalne zastite kao i predstavnike instituta za javno zdravstvo i zastitu na radu.


Dnevni red odrzanog seminara, kao i prezentacije su dostupni na sljedecem linku ->