Vijesti

Izrada Izvještaja o razvoju BiH za 2010. godinu

1.6.2011

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) je danas, u Hotelu “Sarajevo“, organizovala radionicu na temu Izrada Izvještaja o razvoju BiH za 2010.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP) je danas, u Hotelu “Sarajevo“, organizovala radionicu na temu Izrada Izvještaja o razvoju BiH za 2010. U radu su učestvovali predstavnici ministarstava Vijeća ministara, te agencije koje  će doprinijeti izradi izvještaja, dostavljajući podatke o realizaciji aktivnosti planiranih Strategijom razvoja BiH i Strategijom socijalne uključenosti BiH. Direkcija za ekonomsko planiranje je glavni koordinator procesa strateškog planiranja u Bosni i Hercegovini. Proces strateškog planiranja razvoja također podrazumijeva i izvještavanje o razvoju, odnosno izvještavanje o realizaciji aktivnosti, planiranih na godišnjem nivou.

Tokom plenarnog dijela su učesnici imali priliku čuti prezentacije o iskustvima Slovenije vezanim za izvještavanje o razvoju zemlje. Prezentacije su održali Bostjan Vasle, stručnjak za izvještavanje o razvoju i direktor Instituta za makroekonomske analize i razvoj u Sloveniji, te Zdenka Kovač, stručnjak za strateško planiranje. Prezentacija iskustava Slovenije podrazumijeva sistem i standarde izvještavanja o razvojnom planiranju koji se koristi u zemljama Evropske Unije.

Tim Direkcije za ekonomsko planiranje BiH je prezentirao sistem izvještavanja koji će se primijeniti u Bosni i Hercegovini, zatim je predstavnik Agencije za statistiku BiH održao prezentaciju o značaju statističkih podataka, a predstavnik Ministarstva finansija i trezora BiH objasnio plan za finansijsko praćenje implementacije Strategija.

Ljerka Marić, direktorica DEP-a je u uvodnoj riječi pojasnila da je ovo prvi put da institucije BiH prolaze kroz ovaj proces, dok je prof.dr. Vjekoslav Domljan, stručnjak za strateško planiranje i moderator radionice, naglasio da je za izradu Izvještaja o razvoju BiH za 2010. potrebna izuzetna saradnja svih ključnih institucija.

Radionica je realizovana uz pomoć sredstava koje je donirala Austrijska razvojna agencija za realizaciju projekta Uspostavljanje usaglašenog načina implementacije i mehanizama monitoringa i evaluacije SR/SSU.
  
Za sve dalje informacije se možete obratiti na telefon 033 650 842 ili na e-mail adresu sstanic@dep.gov.ba, ili www.dep.gov.ba.