Vijesti

Izvjestaj o razvoju - radionice

12.10.2011

DEP Organizuje niz radionica na kojima će se predstaviti i diskutovati nacrt teksta Izvještaja o razvoju BiH za 2010. godinu.

 

Izvještaj o razvoju BiH – usaglašavanje nalaza analiza

       Direkcija za ekonomsko planiranje BiH organizuje niz radionica na kojima će biti predstavljeni i diskutovani nalazi analiza ekonomskog i socijalnog napretka predstavljenih u nacrtu Izvještaja o razvoju BiH za 2010. Tokom svake od radionica će biti predstavljeni tekstovi koji se odnose na pojedine ciljeve Strategije razvoja BiH i Strategije socijalnog uključivanja BiH: Makroekonomska stabilnost, Konkurentnost, Zapošljavanje, Održivi razvoj i Socijalno uključivanje. Izvještaj o razvoju je zasnovan na dostupnim prikupljenim podacima koji prikazuju stepen napretka Bosne i Hercegovine u području zacrtanih ciljeva razvoja, uključujući podatke koje su dostavile državne institucije a koji se odnose na stepen implementacije aktivnosti planiranih Strategijom razvoja BiH i Strategijom socijalnog uključivanja BiH.  

Osnovni principi izvještavanja o razvoju su praćenje i ocjena napretka upravo u oblastima određenim strateškim ciljevima. Ocjena napretka zasnovana je na analizi progresa na nivou indikatora, kao i ocjene realizacije aktivnosti definisanih akcionim planovima.

Pozvani učesnici su predstavnici ministarstava Vijeća ministara i agencija na državnom nivou koji su dostavljali podatke vezane za napredak Bosne i Hercegovine u području strateških ciljeva razvoja za nivo države. Oni će tokom radionica dati komentare na nacrt teksta Izvještaja, svaki predstavnik za područje rada institucije koju predstavlja.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Organizaciji UN-a u BiH, kao i Austrijskoj razvojnoj agenciji koje su nam je pružile pomoć u finansiranju organizacije radionica

Plan organizacije radionica.pdf