Vijesti

Izvještaj o razvoju BiH – Zapošljavanje i Održivi razvoj

24.10.2011

DEP organizuje niz radionica na kojima će se predstaviti i diskutovati nacrt teksta Izvještaja o razvoju BiH za 2010. godinu

Danas će Direkcija za ekonomsko planiranje BiH održati dvije radionice na kojima će tema diskusije biti tekstovi koji se odnose na napredak zemlje tokom 2010. godine, unutar razvojnih ciljeva Strategije razvoja BiH: Zapošljavanje i Održivi razvoj. Svrha radionica je predstavljanje nalaza analiza ekonomskog i socijalnog napretka sadržanih u nacrtu Izvještaja o razvoju BiH za 2010.
Izvještaj o razvoju je zasnovan na dostupnim prikupljenim podacima koji prikazuju stepen napretka Bosne i Hercegovine u području zacrtanih ciljeva razvoja u toku godine na koju se odnosi, uključujući podatke koje su dostavile državne institucije a vezano za stepen implementacije aktivnosti planiranih Strategijom razvoja BiH i Strategijom socijalnog uključivanja BiH.  

Ocjena napretka zasnovana je na analizi progresa na nivou indikatora, kao i ocjene realizacije aktivnosti definisanih akcionim planovima Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti BiH.

Pozvani učesnici su predstavnici ministarstava Vijeća ministara i agencija na državnom nivou koji su dostavljali podatke vezane za napredak Bosne i Hercegovine u području strateških ciljeva razvoja za nivo države, kao i predstvanici nevladinog sektora. Oni će tokom radionica dati komentare na nacrt teksta Izvještaja, svaki predstavnik za područje rada institucije koju predstavlja.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH je već održala dvije radionice koje su se odnosile na strateške ciljeve razvoja Makroekonomska stabilnost i Konkurentnost, a u narednom periodu će biti održana još jedna tokom koje će se raditi na tekstu Izvještaja, strateški cilj razvoja Socijalno uključivanje.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Organizaciji UN-a u BiH, kao i Austrijskoj razvojnoj agenciji koje su nam je pružile pomoć u finansiranju organizacije radionica


Za sve dalje informacije se obratite na telefon 033 650 842 ili na e-mail adresu sstanic@dep.gov.ba.