Vijesti

Izvještaj o razvoju BiH – Socijalno uključivanje

16.11.2011

DEP organizuje još jednu radionicu na kojoj će se predstaviti i diskutovati nacrt teksta Izvještaja o razvoju BiH za 2010. godinu

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH će danas održati radionicu na kojoj će tema diskusije biti tekstovi koji se odnose na napredak zemlje tokom 2010. godine unutar razvojnih ciljeva Strategije socijalnog uključivanja BiH:
Socijalna politika u funkciji zapošljavanja,
Položaj porodica s djecom,
Obrazovanje,
Zdravstvena zaštita,
Penziona politika,
Položaj osoba s invaliditetom.

Svrha radionice je predstavljanje nalaza analiza ekonomskog i socijalnog napretka sadržanih u nacrtu Izvještaja o razvoju BiH za 2010. Izvještaj o razvoju je zasnovan na dostupnim prikupljenim podacima koji prikazuju stepen napretka Bosne i Hercegovine u području zacrtanih ciljeva Strategijom razvoja BiH i Strategijom socijalnog uključivanja BiH, u toku godine na koju se odnosi.   Socijalno uključivanje je inače šesti cilj Strategije razvoja BiH, koji je zbog značaja je prerastao u zasebnu Strategiju socijalne uključenosti, tako će formirati i poseban Izvještaj koji se odnosi na napredak u području ciljeva Strategije socijalne uključenosti.
Ocjena godišnjeg napretka zasnovana je na analizi progresa na nivou indikatora, kao i ocjene realizacije aktivnosti definisanih akcionim planovima Strategija. Napredak u području ciljeva za poboljšanje socijalne uključenosti će pokazati koliko socijalne politike u BiH otvaraju mogućnost socijalno ugroženim grupama da učestvuju u ekonomskom, socijalnom i kulturnom životu, odnosno Izvještaj će dati i preporuke za dalje poboljšanje.

Pozvani učesnici su predstavnici ministarstava Vijeća ministara i agencija na državnom nivou koji su dostavljali potrebne podatke, kao i predstvanici nevladinog sektora. Oni će tokom radionica dati komentare na nacrt teksta Izvještaja.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH je već održala četiri radionice koje su se odnosile na strateške ciljeve Strategije razvoja: Makroekonomska stabilnost, Konkurentnost, Zapošljavanje i Održivi razvoj.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Organizaciji UN-a u BiH, kao i Austrijskoj razvojnoj agenciji koje su nam je pružile pomoć u finansiranju organizacije radionica


Za sve dalje informacije se obratite na telefon 033 650 842 ili na e-mail adresu sstanic@dep.gov.ba.