Vijesti

Izrada Ekonomsko – fiskalnog programa, radionica

9.12.2011

DEP je partner u organizaciji radionice o koju organizuje Delegacija Evropske komisije u BiH


   Direkcija za ekonomsko planiranje BiH je suorganizator radionice o izradi Ekonomsko – fiskalnog programa na kojoj će evropski ekonomski stručnjaci u ovoj oblasti prezentirati iskustva drugih zemalja u pripremi ovog programa, u kontekstu obaveza zemalja koje žele postati kandidati za članstvo u Evropsku uniju.

Pred institucijama Bosne i Hercegovine se nalazi zadatak izrade Ekonomsko-fiskalnog programa za 2012. godinu, koji dostavljaju zemlje koje još uvijek nemaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ekonomsko – fiskalni program  se smatra pripremom za izradu Predpristupnog ekonomskog programa, koji izrađuju zemlje kandidati za članstvo u EU.

Vijeće ministara BiH je donijelo zaključak o imenovanju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH za koordinatora procesa pripreme ovog Ekonomsko – fiskalnog programa, što zahtijeva kontakt sa dvadeset različitih unstitucija. Tim Direkcije  je sačinio Plan aktivnosti za izradu Ekonomsko-fiskalnog programa za 2012. (EPF 2012.), obuhvata konkretne aktivnosti koje je potrebno poduzeti poštujući navedene rokove. U planu su također navedene nadležne institucije- autori priloga, prema sadržaju EFP 2012., kao i institucije - koautori priloga.

Ekonomsko – fiskalni program za 2012. za Bosnu i Hercegovinu treba obuhvatati period od 2010. – 2014. godine i treba biti dostavljen Evropskoj komisiji do 31. januara 2012.godine. 

Radionica o izradi Ekonomsko – fiskalnog programa će se održati u Sarajevu, 09. decembra, a predsjedavajuća je Ljerka Marić, direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.