Vijesti

Obuka o korištenju i administraciji DevInfo baze podataka

13.4.2012

DEP uključen u proces izrade baze podataka o indikatorima društvenog razvoja BiH

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH učestvuje u kreiranju DevInfo baze podataka koja se odnosi na praćenje indikatora društvenog razvoja Bosne i Hercegovine, obezbjeđujući podatke koji se prate vezano za implementaciju Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti BiH. Nakon uspostavljanja usaglašene baze podataka i potrebne obuke za korištenje i administraciju baze, osoblje DEP-a će biti u mogućnosti da koristi napredne funkcije za pristup i prezentovanje podataka kao i da ažurira podatke.
 
U svrhu pripreme osoblja DEP-a za korištenje i ažuriranje baze, u drugoj polovini aprila 2012. će  biti će organizovana obuka uposlenika o korištenju, a poslije toga i administraciji DevInfo baze podataka.  Obuku će voditi gospodin Senad Mujkić, konsultant za DevInfo, a sam projekat je podržan od strane UNRCO-a i UNICEF-a.
 
DevInfo je sistem baza podataka koji omogućava organizovanje, čuvanje i prezentaciju podataka o društvenom razvoju na jedinstven način s ciljem lakše razmjene podataka na državnom i međunarodnom nivou, prezentirajući aktuelne podatke zemalja članica, kao i  agencija UN-a i njihovih partnera, a pri tome poštujući međunarodne statističke standarde. Razvijen je pod UN sistemom i distribuira se besplatno krajnjim korisnicima.