Vijesti

Prezentacija i analiza rezultata projekta koji je podržala ADA

5.10.2012

Povodom završetka projekta za „Uspostavljanje usaglašenog načina implementacije i mehanizama monitoringa i evaluacije SR/SSU“, koji je podržala od Austrijska razvojna agencija, organizovane su završne radionice tokom kojih su prezentovani i analizirani postignuti rezultati.

Povodom završetka projekta za „Uspostavljanje usaglašenog načina implementacije i mehanizama monitoringa i evaluacije SR/SSU“, koji je podržala  od  Austrijska razvojna agencija, organizovane su završne radionice tokom kojih su prezentovani i analizirani postignuti rezultati.
Osnovni proizvod projektnih aktivnosti predstavlja Izvještaj o razvoju BiH u 2010./11., u kojem se putem indikatora prati dostignuti nivo razvoja BiH. Izvještaji su prvi pokazatelj provedbe Strategije razvoja i Strategije socijalnog uključivanja BiH.

Tokom radionice na kojoj je analiziran proces izrade izvještaja su predstavnici Direkcije, Federalnog zavoda za programiranje razvoja i ureda koordinatora BD pri Vijeću ministara, dakle institucija koordinatora strateškog planiranja razvoja, uz prisustvo međunarodnih stručnjaka koji su asistirali u procesu, diskutovali i dogovorili dalja moguća poboljšanja u kvaliteti samih izvještaja kao i međusobnoj koordinaciji i komunikaciji.
Poseban naglasak tokom trajanja projekta dan je izradi metodologije povezivanja strateškog planiranja i praćenja razvojnih ciljeva sa raspoloživim financijskim sredstvima.

Projektne aktivnosti su također bile usmjerene na doprinos transparentnosti procesa izvještavanja, te građenju DEP-a kao institucije koja je nadležna za izradu  analiza i planiranje ekonomskih kretanja u zemlji . Tokom posebne radionice prezentirane preporuke za dalji razvoj ljudskih resursa Direkcije za ekonomsko planiranje. Prisutni na ovoj radionici su bili uposlenici Direkcije kao direktni korisnici segmenta jačanja komunikacija i ljudskih resursa.

Projekat je trajao 18 mjeseci i završava se 15. oktobra 2012. godine ,  te i ovim putem zahvaljujemo Austrijskoj razvojnoj agenciji na prepoznavanju značaja uspostavljanja sistema razvojnog planiranja za Bosnu i Hercegovinu, te pruženoj pomoći.

Izvještavanje o razvoju je dio procesa razvojnog planiranja koje se u BiH uspostavlja prateći postojeće procese u Evropskoj uniji, čime se BiH priprema za učešće u postojećem sistemu strateškog planiranja razvoja Evropske unije.