Vijesti

Prigodno priopćenje povodom 17. listopada, međunarodnog Dana iskorjenjivanja siromaštva

17.10.2016

Rezolucijom 47/196 Generalna skupština Ujedinjenih naroda, proglasila je 17. listopad Međunarodnim danom iskorjenjivanja siromaštva. Dan je simbolično izabran jer se tog dana 1987. godine u Parizu okupilo 100.000 ljudi da bi odali počast žrtvama siromaštva, gladi, nasilja i straha.
Iako se svaki dan trebamo sjetiti i nešto uraditi za ljude koji su siromašni, koristimo ovaj dan kao podsjetnik na teške živote pojedinaca te učinimo neko dobro prema onima sa najvećim potrebama.
Procjenjuje se da je u svijetu 836 miliona stanovnika ekstremno siromašno. Danas se siromaštvo ne promatra samo kroz protok novca pojedinca ili kućanstva, nego se promatra multidimenzionalno, kroz uvjete stanovanja, pristupa obrazovanju, zdravstvu, kapitalu i dr.
Prema poslednjoj Anketi o potrošnji kućanstava iz 2011 godine, koju je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, jedna četvrtina stanovništva Bosne i Hercegovine je siromašna ili je na granici siromaštva. U najnepovoljnijem položaju nalaze se osobe s invaliditetom, stari  i djeca.  
Teret siromaštva naročito pogađa mlade koji pripadaju marginaliziranim grupama: izbjeglice, raseljene osobe, osobe s invaliditetom, mlade romske nacionalnosti, te neuposlene, mnogočlane obitelji, djecu i samohrane roditelje. Mlade žene su češće izložene opasnosti od siromaštva, posebno one izložene nasilju i samohrane majke. Siromaštvo je rasprostranjenije među ruralnim stanovništvom.
UN Programom  održivog razvoja 2030, usvojenim rujna 2015.godine, definirano je  17 globalnih ciljeva  od kojih  je  jedan od najprioritetnijih i  najvažnijih: “Iskorenjivanje svakog oblika siromaštva svuda u svijetu”.
Zajednički napor za iskorijenjivanje siromaštva u BiH znači da je potreban sinkroniziran pristup svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, privatnog sektora, te civilnog društva iskorjenjivanju siromaštva.