Vijesti

Priopćenje prigodom 17. listopada Međunarodnog dana iskorijenjivanja siromaštva

11.10.2017

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. listopada u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Rezolucijom 47/196 odredila je taj dan za podsticanje svijesti o potrebi iskorijenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onih u razvoju. Dan je simbolično izabran jer se tog dana 1987.godine u Parizu okupilo 100.000 ljudi da bi odali počast žrtvama siromaštva, gladi, nasilja i straha. 

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva  je prilika da se prepoznaju napori i hrabrost osoba koje žive u velikom siromaštvu i da se učini sve da se njihov glas čuje.

Usvajanjem Agende održivog razvoja 2030, koja zamjenjuje Milenijumske ciljeve razvoja i koja sadrži 17 novih i ambicioznih ciljeva, definiran je najprioritetniji i najvažniji cilj: “ iskorijenjivanje ekstremnog siromaštva do 2030. godine.”.

Breme siromaštva naročito pogađa mlade koji pripadaju marginalizovanim grupama: izbjeglice, raseljene, osobe sa invaliditetom, mlade romske nacionalnosti, te nezaposlene, mnogočlane obitelji, djecu i samohrane roditelje. Mlade žene su češće izložene opasnosti od siromaštva, posebno one koje su izložene nasilju i samohrane majke. Siromaštvo je rasprostranjenije među ruralnim stanovništvom.

U izvještaju Unicefa i Svjetske banke za 2016. godinu kojim je obuhvaćeno 89 zemalja, navodi se da oko 385 milijuna djece u svijetu živi u ekstremnom siromaštvu, te skoro petina djece u zemljama u razvoju živi u uslovima krajnjeg siromaštva.

Prema poslednjoj Anketi o potrošnji kućanstava BiH 2015, Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, preko 170.000 kućanstava ili pola milijuna stanovnika u Bosni i Hercegovini su bili ispod praga relativnog siromaštva u 2015. godini. Stopa relativnog siromaštva stanovništva u Bosni i Hercegovini bila je 16,9% i manja je za 1 procentni poen u odnosu na 2011. godinu. Prag relativnog siromaštva je također smanjen za 27,14 KM mjesečno. Mjesečni prag relativnog siromaštva za jednočlano kućanstvo u Bosni i Hercegovini u 2015. godini bio je 389,26 KM, za dvočlano kućanstvo bez djece bio je 583,89 KM mjesečno, a za četveročlano kućanstvo sa dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina bio je 817,45 KM mjesečno.

U nadi da ćemo zajedničkim naporom iskorijeniti siromaštvo u BiH, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH podsjeća sve relevatne institucije da samo sinkroniziran pristup svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, privatnog sektora te civilnog društva može polučiti adekvatne rezultate u rješavanju ovog planetarnog problema.