Vijesti

Saopštenje povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva

15.10.2018

 Odlukom Ujedinjenih naroda, svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. I ove godine, ovaj dan se obilježava u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i koji žive ispod granice siromaštva. 

Iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva do 2030. godine, je najprioritetniji i najvažniji cilj Agende održivog razvoja 2030, koja je zamjenila Milenijumske ciljeve razvoja.
Prema posljednjoj Anketi o potrošnji kućanstava, koju je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, preko 170.000 kućanstava ili preko 500.000 stanovnika u Bosni i Hercegovini bili su ispod praga relativnog siromaštva. Stopa relativnog siromaštva stanovništva u Bosni i Hercegovini bila je 16,9%. To znači da je u Bosni i Hercegovini preko pola milijuna stanovnika živjelo ispod praga relativnog siromaštva. 

Također, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u 2016 godini 542.736 osobe su bili korisnici socijalne skrbi, od čega 409.232 punoljetna korisnika i 133.504 maloljetna korisnika. Od punoljetnih korisnika, najveći broj je u kategoriji osoba koje nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje i njih je 184.885 korisnika. Od maloljetnih osoba, najveći broj osoba korisnika socijalne zaštite su u kategoriji ugroženi porodičnom situacijom i taj broj iznosi 62.788 korisnika.

Zvanični podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo u ruralnim područjima, djeca, mladi, nezaposleni, starije osobe, mnogočlane porodice i osobe s invaliditetom.

U nadi da će se novim pristupima i zajedničkim sinkroniziranim naporima smanjiti i iskorijeniti siromaštvo u BiH, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH, podsjeća sve relevatne institucije kako je potreban koordinirajući pristup iskorjenjivanju siromaštva svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini ali i privatnog sektora, te civilnog društva.  

Odsjek za analizu socijalne uključenosti