Izvještaji o razvoju

Izvještaj o razvoju BiH

13.12.2011

Izvještaj o razvoju BiH daje pregled glavnih razvojnih i strukturalnih pitanja u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir ekonomske i socijalne održive dimenzije razvoja. Ovim izvještajem se prati razvoj na makro nivou i daje ocjena nivoa implementacije Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti BiH, također se na osnovu analiza ekonomskih kretanja daju preporuke za eventualna poboljšanja koncepta, odnosno moguće  intervencije vlada u BiH. Direkcija za ekonomsko planiranje, je analogno svom mandatu glavnog koordinatora za proces strateškog planiranja, sada koordinator izrade Izvještaja o razvoju BiH za 2010., koji se radi poštujući modularni princip kao i tokom izrade strategija.

Strategija razvoja ima pet ciljeva koji se odnose na jačanje bh. ekonomije, dok je Strategija socijalnog uključivanja BiH odredila šest ciljeva koji predstavljaju osnov za unapređenje nivoa socijalne uključenosti ranjivih grupa u društvena zbivanja. Osnovni princip izvještavanja o razvoju je praćenje i ocjena napretka upravo u oblastima određenim strateškim ciljevima, ocjena napretka ja zasnovana na analizi napretka na nivou indikatora, kao i ocjene realizacije aktivnosti definisanih akcionim planovima.

Posebno značajan segment praćenja razvoja je praćenje ulaganja u razvoj, odnosno investicija koje podržavaju razvoj zemlje, podržavajući aktivnosti koje doprinose postizanju strateških ciljeva razvoja Bosne i Herzegovine.

Ovo je prvi put da bh institucije, na ovaj način, dakle poštujući modularni princip uz uključenje jako mnogo aktera, prave izvještaj o razvoju zemlje. Tokom izrade prvog izvještaja su angažovani međunarodni stručnjaci koji pomažu da čitav proces, a naročito sam dokument, budu urađeni u skladu sa principima koji se u ovoj oblasti poštuju u Evropskoj uniji.